Zeldzame zegel?

De eerste figuur (Fig. 20-1) toont een gebruikte en afgeweekte toeslagzegel uit de tijd dat ze nog werden voorzien van het opschrift ‘Deutsche Bundespost’. Dat was vóór de Duitse hereniging en ook voordat de euro zijn intrede deed. Deze zegel van 60 Pfennig uit 1982 zult u echter in de Michel catalogus bij Duitsland (toen nog BRD) niet aantreffen. Wél bij Berlin (Fig. 20-2), maar dan met een kleine toevoeging in de tekst onder de afbeelding. Wat is hier aan de hand? Misdruk? Halfafgemaakte proef?



Loep en fluorlamp brengen uitkomst. Als we de beide afbeeldingen vergelijken wordt al snel duidelijk wat het verschil is. Op de oorspronkelijke zegel (Michel nr.664) is het woord ‘BERLIN’ (heel zorgvuldig) verwijderd en met de datum (12-04-01) uit het stempel kunnen we het raadsel helemaal oplossen.



Zegels van Berlijn waren indertijd in de hele BRD bruikbaar. Op 31-12-1992 werden alle zegels van Berlijn echter ongeldig, terwijl die van de Bondsrepubliek in Pfennig waarden nog geldig bleven tot 31-12-2002. Iemand (géén filatelist!) heeft getracht zijn voorraadje zegels van Berlin op te gebruiken door ze met het wegschrapen van het woordje ‘BERLIN’ om te bouwen tot zegels van de BRD. Onder de lamp is duidelijk te zien dat de fluor coating op de plek van het woordje BERLIN is verdwenen. Maar het trucje is blijkbaar gelukt: het poststuk met deze zegel passeerde ongehinderd de machine in een sorteercentrum.

Een voorbeeldje van ‘vervalsing ten nadele van de post’, maar gezien de kleinschaligheid van deze misdaad zullen ze hiervan bij Deutsche Post niet wakker hebben gelegen….






Reacties

Populaire posts van deze blog

Omslag Facture met Flier afstempeling

De postbusletter in Limburg